Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

Chytry.Levicak

24. 9. 2011 22:36
Možná se to vás netýká....

ale většina občanů si klade otázku z čeho si vůbec spořit, když žijou od výplatě k výplatě. A to neutrácejí za zbytečnosti! Jen na nezbytné životní náklady. Píšete:Rvu si vlasy, že jsem nezačala spořit dříve a jako každá mladá dívka,

které když bylo 18 a začala "makat", mohu vás ujistit, že rozhodně ne každá dívka v těchto letech začala makat. Chápu, že na střední škole je to dnes moderní si přivydělávat, ale tak žhavé to nebude, že by si přivydělávala každá....

0 0
možnosti
K

kaktusak

22. 9. 2011 20:16
V každé doby lidé šetřili

Ale po zkušenostech z počátku 90. let, kdy úspory znehodnotila inflace, je potřeba velká obezřetnost.

0 0
možnosti
D

dýmka

22. 9. 2011 10:44
Dobře už bylo.....

Z půběžného důchodového systému opravdu zbyde jen na bydlení a stravu, pokud nebudete bydlet ve svém. Ale mám ještě jednu variantu. Je poněkud absurdní, ale naprosto ekonomická, z pohledu jednotlivce: NEMĚJTE DĚTI.

Zbavíte se nutných výdajů a peníze takto ušetřené můžete naspořit nebo investovat. Rozdíl mezi tím, kolik vydáte na řádnou výchovu a vzdělání dítěte a tím, kolik Vám ponechá stát snížením daní (případně vyplatí na přídavcích) odhaduji na 1,0 až 1,5 mil. Kč na dítě v současných cenách. Při dvou dětech tedy cca 2,5 mil Kč pro dva rodiče na řekněme 20 let, to máme dobrých 60 tis. Kč na osobu a rok. To už je slušná částka, že? Samozřejmě počítáno vše v současných cenách.

Tak kolik máte Vy dětí? Já dvě a už dávno dospělé. My se tenkrát rozhodovali snadno, prostě jsme je chtěli a starostmi o důchod se nemuseli zatěžovat.

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

22. 9. 2011 10:49
Tvrdé, ale pravdivé

Zajímavá strategie. Samozřejmě, pokud je dost "nerozumných", co děti mají, pak Váš postup je z finančního hlediska jasně zdůvodněný. Jeho riskem je to, že se podle něj bude řídit většina.

0 0
možnosti
G

Gašpo_2

22. 9. 2011 10:33
"Šetření" v pravom význame slova

je v súčasnosti veľmi riziková cesta.

Neviem koľko informácií máte o stave finančného systému. Ale je veľmi reálny scénár, že ak budete celý život šetriť a ukladať si peniaze do nejakej inštitúcie, že dopadnete rovnako ako keď si ich budete schovávať doma. Vlastne nie, ak peniaze poskytnete inštitúcii, može Vás hriať pocit, že ste prispela niekomu na luxus.:-)

Aby ste sa teraz mohla zabezpečiť na starobu, musela by ste vlastniť kryštáľovú guľu, ktorá by Vám povedala, či je lepšie kupovať zlato, či pozemky... Ono ani to zlato nie je žiadna dlhodobá záruka. Pretože jeho hodnota je čisto "psychologická".

0 0
možnosti
PN

blondieee

22. 9. 2011 12:47
Re:

děkuji za názor! hlavní je začít vůbec "někam" spořit.... něco zkusím vybrat :-) s chladnou hlavou rozložím rizika....

0 0
možnosti
DK

dakram1

22. 9. 2011 10:15
Slečno...

Přeji Vám, aby se Vám to povedlo. Ale: je mi 65...vychovali jsme děti...děti vystudovaly...pořídili jsme si družstevní byt...ten 2x vybavili (holt nic nevydrží věčně)....staráme se o vnoučata a jaksi taksi nám na spoření moc nezbylo (totiž...spořili jsme i dětem...to bylo nějak do 18 let). Jsme velice rádi, že nemáme velké zdravotní problémy...děkujeme za každé dobré ráno...ale na vyskakování to nebude...Má skryté obavy...pokud nebudete VIP..tak na tom budete ještě hůř než byV

0 0
možnosti
C

Chytry.Levicak

24. 9. 2011 22:38
Re: Slečno...

vaše generace to měla v těch letech snažší. onen nenáviděný komunismus přece jen podporoval více rodinný život než dnes....

0 0
možnosti
PH

petrph

22. 9. 2011 10:06
já Vám to nerozmlouvám

Ale uvědomte si že spořit na důchod už jste si začala s první výplatou -podívejte se kolik Vám stát strhává v supermzdě na důchodovém pojištění. Hádám že jen za ten jeden měsíční  odvod (včetně zaměstnavatele) už by jste měla v důchodu hezký výlet přes půlku Evropy.Že to tak nefunguje a že Vám bude i přes ty horentní platby důchod stačit tak akorát na chleba a nájem, je Vám asi jasný. Ale podobně by Vám mělo být jasný že o moc větší efekt nebudou mít ani státem nabízené penzijní fondy na přilepšenou.¨Takže jestli si opravdu chcete v důchodu užívat, najděte si nějaký perspektivní obor práce kde se dají dlouhodobě a trvale vydělávat slušné peníze, nebo se nechte zaměstnat zahraniční firmou za slušné peníze nebo úspěšně podnikejte a takto vydělané peníze dále sama investujte a rozmnožujte...Jiná cesta není...

0 0
možnosti
PN

blondieee

22. 9. 2011 10:29
Re: já Vám to nerozmlouvám

penzijním fondem to začíná, jak píši v závěru, na stát se nespoléhám, budu hledat nějaké pravidelné tvoření rezervy, vyšší zhodnocení, dlouhodobý horizont, jinak to nejde :-( protože, jak píšete, tak najít si perspektivní obor práce, kde budu hodně vydělávat či podnikat - je jen první krok, druhý je právě ono rozmnožování... a o tom byl celý článek, takže děkuji Vám za shrnutí a zopakování toho, co jsem napsala... ;-)

0 0
možnosti
J

jendazmoravy

22. 9. 2011 9:51
Jste si jistá s těmi Němci a Rakušáky?

Víte, jak fungují tamní penzijní systémy? A o co se stará státní průběžný systém?

Ono totiž přednášet o "zhodnocování peněz" někomu, kdo zažil roky 1953 a plus mínus 1993, jaksi nepůsobí věrohodně.

0 0
možnosti
PN

blondieee

22. 9. 2011 10:26
Re: Jste si jistá s těmi Němci a Rakušáky?

roky jsem nemusela zažít, stačilo slyšet o nich hodně z vyprávění starších lidí, jejichž názorů si vážím a považuji je za pravdivé a lidi za zkušené.

0 0
možnosti

Maryša Šárecká

22. 9. 2011 9:30
ono to není o šetření na penzi

Na to máte vážně ještě dost času. Spíš jde o celoživotní zodpovědné zacházení s financemi. Vždycky mít rezervu, aby se dal bez úhony přežít půlrok bez práce nebo nákup náhle kleknuvší ledničky. Atd. atd. hlavně plánovat a myslet hlavou.

0 0
možnosti
PN

blondieee

22. 9. 2011 10:25
Re: ono to není o šetření na penzi

času je právě až strašidelně málo... ale o rezervě to je hodně, maximálně s Vámi souhlasím, díky za názor!

0 0
možnosti
  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2539x
Píši o všem, co mě zaujme, inspiruje, rozesměje i rozlítí.