Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše

Krásné a milionkrát opakované klišé. To je jistě první myšlenka, která napadne každého, kdo tuhle větu uslyší. Ale pod povrchem tohoto klišé, když se dostaneme až k jeho jádru a do hloubky, se skrývá neochvějná pravda. Když se na věc podíváme oklikou přes vědecká fakta, dojdeme k zajímavým informacím. Planeta Mars je pojmenována po římském bohu války Martovi. Mars má pevný horninový povrch pokrytý krátery, vysokými sopkami a hlubokými kaňony. Oproti tomu planeta Venuše je pojmenovaná po římské bohyni lásky a krásy Venuši. Venuše je zcela zakryta vrstvou husté oblačnosti, která nedovoluje spatřit její povrch a strukturu.

 Jako bychom mluvili o mužích a ženách. Muži (i planeta Mars) jsou pevní, stabilní, sem tam sopka anebo hluboké kaňony. Krásná metafora. A ženy (a planeta Venuše) jsou zahaleny vrstvou husté oblačnosti, která nedovoluje zcela spatřit jejich strukturu. Jsou tajemnější.

 „Připadá mi, že jsi úplně z jiné planety.“ Řekl mi jednou přítel. A posléze dodal: „Ale právě to se mi na tobě hrozně líbí…“ Dá se říct, že mě to potěšilo a také to potvrdilo moji domněnku. Dlouhým pozorováním zjišťuji, že muži a ženy myslí naprosto opačně. A je to problém při vzájemné komunikaci, veliký problém. My mluvíme o voze, muži o koze. My myslíme na A a muži od nás chtějí slyšet B. Určitě jste to už zažili nespočetněkrát. Jak v této zdánlivě neřešitelné situaci vykouzlit pochopení a kompromis? To by bylo určitě na Nobelovku. 

V kontextu toho jsem si vzpomněla, co mi vyprávěla má známá. Veronika a její partner Petr jsou hodně pracovně vytížení, vídají se sporadicky. Oba dva jeli na delší služební cestu. Verču napadlo, že to vezme po skončení pracovních aktivit přes město, ve kterém je Petr, aby mu dala polibek a viděla ho, Petr zůstával v místě ještě čtyři dny. Petr však z nápadu nadšený nebyl. Řekl, že si bude úplně zbytečně zajíždět, přijela by domů až před půlnocí, což je nebezpečné a celkově že je to absolutní nesmysl. Veronika byla zmatená, chtěla mu přece jen udělat radost, společně se vidět alespoň chvíli. 

Napadlo mě pár možností, proč Petr nechtěl, aby přijela. Některé nebyly, pravda, moc pěkné, ale snažila jsem se jí říct objektivní názor. Jediné slušné, co mi z toho vyšlo, je absolutně rozdílné myšlení muže a ženy. Ženy jsou takové beznadějné romantičky, jednají podle intuice a pocitů, muži myslí úplně v jiné rovině, myslí na bezpečí, klid, hlavně žádné změny, žádné zmatky. Jedou si tak, jak to mají ve své hlavě nalinkované a běda, jak jim to někdo chce bourat. Ženy jsou opačné, chtějí změny, chtějí romantiku, chtějí překvapení, chtějí dělat šílenosti, které chlapům připadají nerozumné. 

Asi jediné řešení, jak z toho kolotoče vztahových nepochopení ven, je empatie. Snažit se pochopit chování toho druhého tak, jak to myslel on. A obdivovat ho právě za to, že je jiný. Že myslí jinak než já. Rozdílnost je přece krásná, uniformita by byla hrozná nuda. Myslím, že je potřeba mít někoho, kdo vás obdivuje právě proto, že jste z té opačné planety.

Autor: Petra Neugebauerová | úterý 13.9.2011 12:30 | karma článku: 13,11 | přečteno: 1557x
  • Další články autora

Petra Neugebauerová

Proč nemít milenku

Zcela cíleně jsem nedávno narazila na článek v Maximu "Proč mít milenku". Aneb jak požádat svou stálou partnerku či manželku o otevřený vztah a výhody z něho plynoucí. Je to poměrně zajímavý článek, který vše kolem vysvětluje (samozřejmě) z pohledu mužů a jejich potřeb. Ne že by v něm bylo něco objevného, ale i tak pár vět upoutalo mou pozornost.

7.7.2014 v 9:30 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1956x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Jak pracovat a nezbláznit se z toho

Od doby, kdy jsem nastoupila do prvního zaměstnání, uplynulo již mnoho času. Už to vlastně bude pomalu 10 let. Tý jo, jsem už pěkně stará... Od počátku pracovního procesu jsem někde v koutku mysli o práci uvažovala tak, že práce rovná se: poslušnost, nepřijemní a nekompromisní šefové, pruda, otrava, honba za penězi, ranní nepříjemné vstávání, nuda a stereotyp. Moje tušení se mělo brzy naplnit. Ale také za nějaký čas vyvrátit.

16.4.2014 v 13:39 | Karma: 32,05 | Přečteno: 5509x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Proč nevybočovat ze všednodenních stereotypů

Tak nějak se povídá, že je fajn opustit občas zajeté koleje, jinak řečeno dělat činnosti odlišným způsobem než obvykle a zkusit něco nového. Já zkouším nové věci celkem ráda, vlastně bych řekla že i velmi ráda. Zřejmě to ale neplatí vždy a někdy je lepší držet se svých kolejí zuby nehty a nepouštět se do žádných větších akcí. Obzvláště tedy co se týče vašeho běžného všedního dne...

18.6.2013 v 9:14 | Karma: 8,58 | Přečteno: 476x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Tak jak je to tedy s těmi hrami

Sice mám za sebou dokončenou výuku na téma "Teorie her", ale moje zamyšlení bude směřovat mimo obor mikroekonomie. Ačkoliv na poli ekonomickém by bylo vše o mnoho jednodušší. Platí tam totiž jasná pravidla, otevřené definice, nezpochybnitelné fakty a všichni se jimi řídí a vědí, jaký bude výsledek, pokud se zachovají tak či onak. Co ale "Teorie vztahových her"? Tato sféra je natolik spletitá, že by dokonce snad zasloužila rovněž studijní obor. A možná by pak i ubylo stesků, zklamání, naštvání, rozchodů a bůh ví, čeho ještě. Ano, ano, kdyby nás tak učili již od základní školy umění mezilidské komunikace a chování se ve vztazích, ať už jde o vztahy jakékoliv.

22.2.2013 v 9:15 | Karma: 14,23 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Je sledování porna hřích?

Jana odpočítávala v práci poslední minutu, konečně 17:00, jupííí. Rozhodla se skočit ještě do obchodu, nakoupit na večer jedno dobré bílé, olivky, sýry a bagetu. Měla prima nápad na hezký večer, v práci finišovali konec kvartálu a těšila se zatraceně domů, na večer, jak si s Petrem pěkně odpočinou, dají si něco dobrého, pak by se mohli pomazlit a dojde určitě i na sex. Za pár dní oslaví první výročí. Zasnila se, milování je pořád tak báječné!

17.1.2013 v 15:41 | Karma: 20,84 | Přečteno: 3751x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2539x
Píši o všem, co mě zaujme, inspiruje, rozesměje i rozlítí.