Jak pracovat a nezbláznit se z toho

16. 04. 2014 13:39:31
Od doby, kdy jsem nastoupila do prvního zaměstnání, uplynulo již mnoho času. Už to vlastně bude pomalu 10 let. Tý jo, jsem už pěkně stará... Od počátku pracovního procesu jsem někde v koutku mysli o práci uvažovala tak, že práce rovná se: poslušnost, nepřijemní a nekompromisní šefové, pruda, otrava, honba za penězi, ranní nepříjemné vstávání, nuda a stereotyp. Moje tušení se mělo brzy naplnit. Ale také za nějaký čas vyvrátit.

Práce pro velké korporace je obrovská škola, která mě vybavila ostrými lokty a mnoha business zkušenostmi, naučila mne jednat s velmi rozličnými osobnostními typy a řešit konfilktní situace. Ve firmách, majících několik jednotek tisíc zaměstnanců jsem strávila celkem 7 let. Tato léta mi jasně sdělila, že tahle práce není pro mě. V řádách tisíců zaměstnanců zapadnete, ani nevíte jak, ztratíte se v davu a mnohdy ztratíte i svou osobnost. Je zde často důležité nevyčnívat, nemít moc vlastních názorů, nebo je alespoň neventilovat a nečekat, že vás někdo za nápady pochválí. Jelikož nás bylo hodně, bylo z čeho vybírat, na místa se tlačily další hromady lidí a spousta nadřízených se podle toho k lidem tak i chovala. Jako k jednotce, která lze velmi snadno a rychle vyměnit. Kvalitu a zkušenosti starších zaměstnanců nahradil temperament a čistota nováčků, kteří byli těsně po škole, byli nezkažení z jiných firem a byli tvární. Firma si je tak mohla přepracovat velmi rychle k obrazu svému. Tvárnost se ve velkých firmách cení. Mě se ale tohle nezdálo. Bylo mi to líto, že firma člověka přepracovala nebo že on se nechal. Lidí, kteří jsou semletí a přeformovaní určitými firemními kulturami a tvrdou honbou za plněním plánu a potažmo penězi, znám poměrně dost, často se i ztratil jejich původní charakter.

Nicméně jsem usoudila, že to chce změnu, že bych se ráda obklopovala lidmi, kteří jsou akční, nezakrnělí, tvořiví a nebojí se slyšet názory druhých. Úplnou náhodou mě napadlo podívat se na žebříček TOP zaměstnavatelů v ČR. Vypadlo z něj docela dost zajímavých firem. Pokud se nechcete stěhovat za zaměstnáním na druhý konec republiky jako já, tak je třeba je poté ještě vyselektovat podle adresy. Do jedné firmy jsem napsala, aniž by někoho poptávali. Nabídla jsem se, svoje schopnosti, zkušenosti, napsala jsem dlouhý mail a zájem byl oboustranný. Prošla jsem několika pohovory, z nichž jeden byl dokonce týmový, ve dvaceti lidech, ale překvapilo mne, jak byly všechny tyto pohovory osobní, vřelé a lidské. Člověk, který přijde z firmy, kde se většina lidí ani nezná, je z toho poměrně v šoku. Ale příjemném. A takhle se tady stále pracuje, lidsky, vřele a především zodpovědně a tedy svobodně.

V této "svobodné" firmě pracuji přes rok a vidím, že se dá pracovat a nepos..t se z toho, že práce opravdu může naplňovat a člověk se do ní těší, žije jí a s ní poměrně vybalancovaně. Nedávno jsem četla, že nastává éra menších firem, tvořivých a aktivních podnikatelů a zaměstnanců, kteří jdou za svými sny a pracují srdcem a ne jen kalkulačkou. Budu moc doufat, že se tato prognóza opravdu vyplní.

Autor: Petra Neugebauerová | středa 16.4.2014 13:39 | karma článku: 32.05 | přečteno: 5507x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 491 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 1672 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 264 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 196 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 262 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2539
Píši o všem, co mě zaujme, inspiruje, rozesměje i rozlítí.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...