Petra Neugebauerová

Proč máme pořád živit flákače a kriminálníky?

15. 09. 2011 10:38:04
Konečně možná někdo uhodil hřebíček na hlavičku! Proč má stát – potažmo my občané, z daní neustále živit ty, kterým se nechce pracovat, kteří jen kradou, peníze získávají nelegálními činnostmi, povalují se a žijí z dávek a podpory? Miliardy a miliardy peněz tečou někam, neznámo kam a nám se zvyšují daně, zdražují potraviny, energie, voda apod.

U nás nemakačenka a flákači budou, bohužel, vždy. Četla jsem několik článků a slyšela hodně příběhů, kterak to funguje v USA, jak to funguje v Austrálii, jak to funguje ... jinde. Moc pěkné, ale v této zemi to takto nikdy fungovat nebude, tady jsme v České republice, jsme jinak založení, jinak vychovaní, jsme na něco jiného zvyklí a hlavně – jsme zvyklí si mnohem víc dovolit. Těžko říct, zda je to tím, že když vidíme, jak to prochází jiným, tak si řekneme: „Aha, to projde i nám!“Lehko zkorumpovanými politiky počínaje a špatně fungujícími soudy a policií konče. Vidíme stále špatné příklady.

Potěší mě, až někomu dojde, že tady v ČR bude platit jen přísnost. Volná morálka ještě nikoho nezachránila, uvolněná atmosféra u nás evidentně být nemůže. S občany ČR – a teď nerozlišuji žádnou národnost, původ, barvu pleti – se bude muset zacházet jako s dětmi na základní škole. Vyrušuješ, zlobíš, honíš se po chodbě? Budeš po škole, dostaneš trest, domácí úkoly navíc, nebo naopak nepojedeš na školní výlet.

Využití v praxi? Tvé děti se flákají a nechodí do školy? Pak jednoduše nebudeš dostávat příspěvky. Zbytečné peníze. Kradeš? Několikrát jsi byl trestán za nelegální činnost? Půjdeš povinně pracovat, nucené práce, úklid, hned bude v Čechách čistěji. Řídíš rychle? Pod vlivem alkoholu? Ne, vážně nechci 1000 Kč do kapsy a přestupek smáznout a přejít domluvou. Za uplácení veřejného činitele bys měl jít navíc k soudu. Zaplatíš pokutu nebo dostaneš zákaz řízení na omezenou dobu a za pokus o úplatek veřejně prospěšné práce. O zdemolovaných, rozpadlých a odporných bytech a domech se mi ani nechce mluvit. To, že někdo není schopen udržovat svůj vlastní domov v podobě takové, aby se v ní dalo čistě žít, je pro mě nepochopitelné. Pokud se neumí někdo postarat o byt, měl by dostat jednopokojovou nízkonákladovou buňku, která se nerozpadá a není nebezpečná a odstrašující pro okolí. Ať se nejprve naučí starat a maličký pokoj.

Že je to tvrdé? Mě to ani nepřijde, stačí žít a chovat se podle zákona, pak se nemusíme bát trestu. Věci je třeba řešit rychle, jednoduše, žádné složité akce, projekty, nesmysly a bláboly, akorát by z toho zase byly nějaké aktivity typu tunel, kde se někdo napakuje a výsledek žádný. Přísnost, trestní odpovědnost, jednoduchost a rovný metr pro všechny.

Autor: Petra Neugebauerová | karma: 36.31 | přečteno: 2237 ×
Poslední články autora