Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náš život vs. práce.

Dobrý den, ráda bych vám řekla něco o sobě. V České republice jsem hlavní denní náplní 4 918 800 lidí (a to nemluvím o dalších 882 800 lidí, kteří se rozhodli, že se budou věnovat pořád jen a jen mě, na vlastní jméno a zodpovědnost). Tito lidé na mě myslí minimálně 8 hodin denně. Spousta jich se mi ráda či nerada věnuje ještě i v pozdních večerních hodinách a mnohdy i v brzkých ranních. Nemalé části těchto lidí se o mě dokonce i zdá! A to třeba i několikrát týdně. Jednoduše si mě vpustili do svého života. A to i do toho soukromého, osobního... Tak snad abych se představila, jmenuji se PRÁCE.

Vybalancovat mezi prací a soukromým životem je v dnešní době velmi obtížné a spousta pracujících má jen mlhavou představu o tom, jak to udělat. V první řadě bych zaměnila sousloví soukromý život za jednoduché, krásné a všeříkající slovo život. Práce totiž není všechno. Práce není náš život. Náš život je všechno to krásné kolem. Co nás naplňuje, uklidňuje, uvolňuje, rozesmívá a objímá. Jsou to  e m o c e,       v z t a h y,  r o d i n a,  p ř á t e l é,  z á b a v a,  s p o r t  a  r e l a x a c e,  d o b r é  j í d l o  a  d o b r é     p i t í.  Do práce nic z toho nepatří. Aha! Kdopak to řekl poprvé? To by mě samotnou zajímalo.

I nyní se toto říká, slýcháváme to dnes a denně. Do práce nepatří emoce! Do práce nepatří zábava! Do práce nepatří přátelské vztahy a už vůbec ne vztahy milostné! Nechci vás tu vidět jíst, pít, volat, smát se, soukromě mluvit. Je to vaše práce, chodíte si sem pro peníze a ne pro pobavení, vyděláváte mi peníze! Brrrr. To je studené, jako psí čumák.

Jsou i tací, kteří za tato hesla a pravidla pobírají vyské platy, ládují si jimi svá tučná konta, doma se za tyto peníze ládují skvělými tučnými potravinami a posílají své neméně tučné manželky do předražených salonů a noblesních butiků.

Ale já si dovolím nesouhlasit. Každý odborník, každý pycholog, každý sociolog by řekl, že atmosféra na pracovišti patří mezi nejdůležitější faktory, ovlivňující odvedenou práci. Je vědecky a prakticky dokázáno, že pokud je pracovní protředí přátelské a podobné tomu rodinnému, zaměstnanci jsou mnohem lépe motivování, zvyšuje se efektivita práce a hlavně výkonnost všech zaměstnanců v tomto týmu. Tým nevznikne sám od sebe. Tým vznikne ze skupiny lidí. A vznikne pouze v případě, že ta daná skupina si rozumí, navzájem se umí podržet, povzbudit, je mezi nimi, dejme tomu, ona zdravá rivalita, dokaží se na sebe usmát a povzbudit se a jsou navzájem zastupitelní. To je tým.

Co se ale děje, pokud takovouto atmosféru v práci nemáme? Neumíme vybalancovat život a práci. Stresujeme se. Jsme znechuceni, unaveni psychicky i fyzicky. Nejde nám to a proto se snažíme tomu věnovat pořád více a více času, zůstáváme déle, chodíme tam dříve, dřeme jako koně. A ono nic. Kýžený pocit úlevy a lepší pracovní výsledky se nedostavují.

Je na čase zvolnit. Odplavit hormony stresu, zničující kortizoly a nahradit je hormony štěstí, endorfiny! A kdepak se tyto hormony berou, jak je do sebe dostaneme? Tím, že budeme žít náš život. Začneme odpočívat, relaxovat, sportovat, uděláme si čas na naše přátele, na rodinu a především sami na sebe. Je nejvyšší čas zajít konečně do divadla na představení, které chceme vidět už přes rok! Je jedinečná příležitost vyvětrat se v jarním ovzduší, a když sprchne, nevadí! Bude krásně vonět hlína a tráva.

Kamarádům, partnerovi, rodičům a spoustě dalších už je určitě líto, že jim věčně vykládáme: "Já nemůžu, promiň, dnes jsem v práci přes čas, zítra tu budu dřív a přes víkend musím dodělat jeden projekt a pak budu asi spát, jak jsem unavený."

Je potřeba rozhodit si práci a život na misku vah a udělat mezi nimi pořádek. Vyrovnat své misky. Měly by být v rovnováze. Přece jen nás práce živí, že? A trávíme v ní dost času. Ale nedávejme jí víc, než si můžeme dovolit. Ochuzovat náš život by byla škoda, ten si zaslouží též plnou misku.

(A bude-li ta druhá, naše osobní, miska klesat o něco níže, nic se nestane.)

 

Pěkné jaro

 

 

 

Autor: Petra Neugebauerová | úterý 12.4.2011 21:58 | karma článku: 14,60 | přečteno: 1928x
  • Další články autora

Petra Neugebauerová

Proč nemít milenku

Zcela cíleně jsem nedávno narazila na článek v Maximu "Proč mít milenku". Aneb jak požádat svou stálou partnerku či manželku o otevřený vztah a výhody z něho plynoucí. Je to poměrně zajímavý článek, který vše kolem vysvětluje (samozřejmě) z pohledu mužů a jejich potřeb. Ne že by v něm bylo něco objevného, ale i tak pár vět upoutalo mou pozornost.

7.7.2014 v 9:30 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1956x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Jak pracovat a nezbláznit se z toho

Od doby, kdy jsem nastoupila do prvního zaměstnání, uplynulo již mnoho času. Už to vlastně bude pomalu 10 let. Tý jo, jsem už pěkně stará... Od počátku pracovního procesu jsem někde v koutku mysli o práci uvažovala tak, že práce rovná se: poslušnost, nepřijemní a nekompromisní šefové, pruda, otrava, honba za penězi, ranní nepříjemné vstávání, nuda a stereotyp. Moje tušení se mělo brzy naplnit. Ale také za nějaký čas vyvrátit.

16.4.2014 v 13:39 | Karma: 32,05 | Přečteno: 5509x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Proč nevybočovat ze všednodenních stereotypů

Tak nějak se povídá, že je fajn opustit občas zajeté koleje, jinak řečeno dělat činnosti odlišným způsobem než obvykle a zkusit něco nového. Já zkouším nové věci celkem ráda, vlastně bych řekla že i velmi ráda. Zřejmě to ale neplatí vždy a někdy je lepší držet se svých kolejí zuby nehty a nepouštět se do žádných větších akcí. Obzvláště tedy co se týče vašeho běžného všedního dne...

18.6.2013 v 9:14 | Karma: 8,58 | Přečteno: 476x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Tak jak je to tedy s těmi hrami

Sice mám za sebou dokončenou výuku na téma "Teorie her", ale moje zamyšlení bude směřovat mimo obor mikroekonomie. Ačkoliv na poli ekonomickém by bylo vše o mnoho jednodušší. Platí tam totiž jasná pravidla, otevřené definice, nezpochybnitelné fakty a všichni se jimi řídí a vědí, jaký bude výsledek, pokud se zachovají tak či onak. Co ale "Teorie vztahových her"? Tato sféra je natolik spletitá, že by dokonce snad zasloužila rovněž studijní obor. A možná by pak i ubylo stesků, zklamání, naštvání, rozchodů a bůh ví, čeho ještě. Ano, ano, kdyby nás tak učili již od základní školy umění mezilidské komunikace a chování se ve vztazích, ať už jde o vztahy jakékoliv.

22.2.2013 v 9:15 | Karma: 14,23 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Je sledování porna hřích?

Jana odpočítávala v práci poslední minutu, konečně 17:00, jupííí. Rozhodla se skočit ještě do obchodu, nakoupit na večer jedno dobré bílé, olivky, sýry a bagetu. Měla prima nápad na hezký večer, v práci finišovali konec kvartálu a těšila se zatraceně domů, na večer, jak si s Petrem pěkně odpočinou, dají si něco dobrého, pak by se mohli pomazlit a dojde určitě i na sex. Za pár dní oslaví první výročí. Zasnila se, milování je pořád tak báječné!

17.1.2013 v 15:41 | Karma: 20,84 | Přečteno: 3751x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud potvrdil devět let vězení muži ze Šumperska za dlouhodobé týrání družky

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Za upálení družky dostal muž sedmnáct let. Nepamatuji si, co se stalo, hájil se

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  10:10

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Automotodrom chce peníze za neodjetý ročník MotoGP, u soudu žádá 27 milionů

25. dubna 2024  10:07

Brněnský Automotodrom si chce pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požaduje za pronájem...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2539x
Píši o všem, co mě zaujme, inspiruje, rozesměje i rozlítí.