Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Druhá šance

Když jsem byla malá holčička, ostříhaná na hrnec a s buclatými tvářičkami, měla jsem moc ráda jeden hrníček, tuším, že na něm byla namalovaný zajíček Ušáček. To jméno bylo mnou vymyšlené. Byl na něm jednoduše zajíček. Byl krásně barevný a měla jsem k němu vztah. Takový ten dětský milý vztah, jako máte ke své nejmilejší tříkolce, Aničce ze školky anebo plyšákovi, bez něhož neusnete. Ale protože jsem byla nešikovné trdlo, hrníček mi upadl na zem. A k neradosti mé maminky dokonce opakovaně. Hrníček byl ošklivě obouchaný. Ale dostala jsem pokaždé další šanci. Jenže když mi upadl na zem takovým způsobem, že se roztřískal na cimprcampr, maminka ztratila trpělivost a dostala jsem ošklivý oranžový plastový hrnek, který smrděl. Už se bála mi dát porcelánový.

Kdysi jsem byla postavena před rozhodnutí ohledně druhé šance. A jak už bývá mezi dospěláky, na rozdíl od dětí, zvykem, jednalo se o vztahové přemety a kotrmelce. Kdybych mohla radši řešit hrníčky = plast vs. porcelán, asi nepohrdnu a neváhám ani chvilinku. Je velmi těžké se rozhodnout dát nějakému člověku, který vás zklamal, ať už je to jakkoliv, druhou šanci.

Přitom se s druhou šancí setkáváme neustále, a co druhou, může to být třetí, čtvrtá, desátá. Člověk je tvor neponaučitelný a evidentně i dost odolný. Není to dlouho, co jsem četla efektní článek o tom, že každý z nás má v sobě svou vlastní "polikliniku". Dokážeme si jako lidé sami vyléčit až 90% nemocí. A ta poliklinika je závislá a čerpá páru pouze z duševního stavu a z důvěry a celkové pozitivní naladěnosti. Myslím si, že je to velmi trefné. A od duševního rozpoložení se odvíjí i druhá šance.

Máme určité reflexy, v tomhle jsme jako zvířata. Pálí to, ucuknu, bolí to, uteču. Jakmile se jednou spálíme, už se toho bojíme. Když nám někdo ublíží nebo třeba zalže, je cesta k opětovné důvěře tak nepříjemná asi jako jít pěšky na Sněžku ve 40ti stupňových vedrech s tunou krámů na zádech, zdlouhavá a možná se nám do ní ani nechce. Ale může nás na konci té cesty čekat vytoužená odměna. Nádherný výhled ze Sněžky dolů na zelenající se údolí, pidi městečka, tatranka od přítele, který se svalí vedle nás a hlavně ten všeobjímající povznášející pocit, že jsme to, sakra, dokázali! Jsme nahoře! Stálo to za tu námahu!

Miluju tenis. Ale podání vořu, servis je ta děsná slabina, na které mě každý vždycky chytne. Ale jakmile dostanu další šanci, to prostě víte, že tam ještě jedna je, tak napnu všechny síly, mozek vyšle nadupaný signál do nohou, do rukou, levou nadhodím a pravou páálííím a letí, letí, letí a je přes síť, joo, a do čtverce. Hurá! Second servis! Když víme, že ještě jednu šanci dostaneme, že tam ještě jedna mrška schovaná je, jsme schopni do toho dát všechno. Možná i to, co nemáme. Chováme se jako pošetilci, kteří mají pocit, že pokud to nevyjde napodruhé, nevyjde to už nikdy a nijak. Jsme schopni se ponížit, pokud je to třeba, strčit hlavu do písku, přeplavat Labe, zmobilizovat všechny síly, postavit snové zámky, nabídnout modré z nebe a to zlaté ze sebe. To nejzlatější. Jednoduše všechno, co půjde.

Ona druhá šance ode mne, ve zmiňovaném partnerském přemetu, se nekonala. Dotyčný metal kotrmelce, sliboval hory doly, změnil jsem se, všechny špatné vlastnosti odpluly, ty dobré se zdvojnásobily a hlavně zásadní věta: "Opustit tě byla největší chyba." To už je silné kafe, tady už jde do tuhého. Jenže emoce a pocity vůči tomu krásnému místu naprosto vyhasly, takže další výlet se nekoná.

Dost možná mě co nevidět, vítr zanese před ortel někoho, koho budu já prosit o druhou šanci. Nebo třetí, čtvrtou... Budu tajtrlíkovat, bláznit, poletovat, slibovat? Asi ano, prostě udělám všechno proto, abych dostala druhou šanci. Zařadím se do řady, stejně jako všichni ostatní. Protože co když je tahle šance ta poslední a emoce a city jsou stále ještě žhavé jako uhlíky? Může to být zásadní šance.

Určitě ano.

 

Autor: Petra Neugebauerová | úterý 22.2.2011 21:10 | karma článku: 12,77 | přečteno: 1359x
  • Další články autora

Petra Neugebauerová

Proč nemít milenku

Zcela cíleně jsem nedávno narazila na článek v Maximu "Proč mít milenku". Aneb jak požádat svou stálou partnerku či manželku o otevřený vztah a výhody z něho plynoucí. Je to poměrně zajímavý článek, který vše kolem vysvětluje (samozřejmě) z pohledu mužů a jejich potřeb. Ne že by v něm bylo něco objevného, ale i tak pár vět upoutalo mou pozornost.

7.7.2014 v 9:30 | Karma: 17,84 | Přečteno: 1956x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Jak pracovat a nezbláznit se z toho

Od doby, kdy jsem nastoupila do prvního zaměstnání, uplynulo již mnoho času. Už to vlastně bude pomalu 10 let. Tý jo, jsem už pěkně stará... Od počátku pracovního procesu jsem někde v koutku mysli o práci uvažovala tak, že práce rovná se: poslušnost, nepřijemní a nekompromisní šefové, pruda, otrava, honba za penězi, ranní nepříjemné vstávání, nuda a stereotyp. Moje tušení se mělo brzy naplnit. Ale také za nějaký čas vyvrátit.

16.4.2014 v 13:39 | Karma: 32,05 | Přečteno: 5509x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Proč nevybočovat ze všednodenních stereotypů

Tak nějak se povídá, že je fajn opustit občas zajeté koleje, jinak řečeno dělat činnosti odlišným způsobem než obvykle a zkusit něco nového. Já zkouším nové věci celkem ráda, vlastně bych řekla že i velmi ráda. Zřejmě to ale neplatí vždy a někdy je lepší držet se svých kolejí zuby nehty a nepouštět se do žádných větších akcí. Obzvláště tedy co se týče vašeho běžného všedního dne...

18.6.2013 v 9:14 | Karma: 8,58 | Přečteno: 476x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Tak jak je to tedy s těmi hrami

Sice mám za sebou dokončenou výuku na téma "Teorie her", ale moje zamyšlení bude směřovat mimo obor mikroekonomie. Ačkoliv na poli ekonomickém by bylo vše o mnoho jednodušší. Platí tam totiž jasná pravidla, otevřené definice, nezpochybnitelné fakty a všichni se jimi řídí a vědí, jaký bude výsledek, pokud se zachovají tak či onak. Co ale "Teorie vztahových her"? Tato sféra je natolik spletitá, že by dokonce snad zasloužila rovněž studijní obor. A možná by pak i ubylo stesků, zklamání, naštvání, rozchodů a bůh ví, čeho ještě. Ano, ano, kdyby nás tak učili již od základní školy umění mezilidské komunikace a chování se ve vztazích, ať už jde o vztahy jakékoliv.

22.2.2013 v 9:15 | Karma: 14,23 | Přečteno: 712x | Diskuse| Společnost

Petra Neugebauerová

Je sledování porna hřích?

Jana odpočítávala v práci poslední minutu, konečně 17:00, jupííí. Rozhodla se skočit ještě do obchodu, nakoupit na večer jedno dobré bílé, olivky, sýry a bagetu. Měla prima nápad na hezký večer, v práci finišovali konec kvartálu a těšila se zatraceně domů, na večer, jak si s Petrem pěkně odpočinou, dají si něco dobrého, pak by se mohli pomazlit a dojde určitě i na sex. Za pár dní oslaví první výročí. Zasnila se, milování je pořád tak báječné!

17.1.2013 v 15:41 | Karma: 20,84 | Přečteno: 3751x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2539x
Píši o všem, co mě zaujme, inspiruje, rozesměje i rozlítí.